Bakade lussebullar idag som jag gör varje år innan första advent. Jag har provat mig fram genom åren och har nu fått till dem perfekt enligt mig. Hemligheten är vaniljextrakt från Madagaskar, vaniljkesella och pärlsocker på för lite extra sötma. Sen att ha mindre mjöl än man tror, degen ska vara lite kletig.
Till ca 30-40 st lussebullar behöver du:
1 paket jäst (á 50 g)
150 g smör eller maragarin
2-4 påsar saffarn (á 0,5 g)
2 dl socker
2 tsk vaniljextrakt
5 dl mjölk
1 burk Kesella (á 250 g)
1/2 tsk salt
1 ägg
russin
ca 16 dl vetemjöl (dvs nästan 1 kg)
ägg till pensling
1. Börja med att smälta smöret på kastrullen. Under tiden det smälter så stöt saffranen i en mortel med lite socker, för att verkligen få fram smaken från de dyrbara grammen. Rör ner saffranen i det smälta smöret och tillsätt vaniljextraktet.
2. Smula ner jästen i en bunke och häll i mjölken i smöret. Degspadet (smöret och mjölken med saffran) ska ligga på ca 37 grader innan man häller över degspadet på jästen. Stoppa ner ett rent finger i degspadet, känns knappt vätskan är den 37 grader, dvs kroppstemperatur. Känns den för varm låt den svalna, och är den för kall värm den lite på plattan.
3. Börja med lite av spadet för att röra ut jästen, tillsätt sedan resten tillsammans med socker, kvarg, salt och ägg. Vill man kan man ha russin i degen då tillsätts det nu.
4. Sikta i mjölet. Det kan behövas mer eller mindre mjöl. När degen släpper från bunken är det lagom. Jag brukar hamna på runt 16-18 dl. Degen ska arbetas i ca 10 min om man gör det för hand (5 min i maskin) för att få ur alla luftbubblor. Knåda tills degen känns smidig och strö sedan lite mjöl på toppen och täck med handduk. Låt sedan jäsa under bakduk i 30-45 min. Om du redan nu sätter på ugnen får du en bättre bak/jästemperatur i ditt kök. Ta ut gallret innan så du kan lägga bullarna på dem när de är färdiggräddade. Ugnen ska vara på 225 grader.
5. Ta ur degen på mjölad bänk och knåda in ev den sista mjölen om degen är för ”kletig”. Baka ut degen till lussebullar och lägg på en plåt med bakduk över. (Jag brukar dela upp degen i bitar innan jag rullar dem så de blir jämnstora). Nu ska de jäsa ytterligare 30-45 min.
6. Pensla lussebullarna med uppvispat ägg (går lätt att vispa upp med en gaffel i en liten skål) och stoppa ner russin där ändarna slutar. Vill du som jag ha pärlsocker på så strö över det innan de åker in i ugnen.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min och bullarna fått fin färg. Låt dem sedan svalna på galler med en bakduk över sig.
Mormor & morfar kom över på fika samt att de fick med sig lite bullar hem. Trevligt avslut på veckan.
SV: att åka skridskor är verkligen kul, men vilken träningsvärk jag har idag. 🙂
Dom där lussebullarna ser fantastiska ut! Måste testa det där receptet.