Mamma Elle

Förvara frukten rätt

Vi älskar vår Umami Taste Teaser och den används dagligen här hemma. Cooper får mellanmål med frukt ca 2 gånger per dag i den. Hittills har vi kört vattenmelon och päron där melonen varit favoriten, säkert då den är mer saftig. Men idag testade vi mango och det var en hit.

Jag googlade för att kolla hur den ska förvaras och hamnade på Mitt Köks sida där det står hur man ska förvara olika frukt!

fruktogront

1. Citrusfrukter
Många lägger citroner, apelsiner och lime i en fruktskål. Det ser fint och hemtrevligt ut men det är inte där du ska förvara dem. Alla citrusfrukter ska ligga i kylskåpet. De tål inte att ligga framme i rumstemperatur mer än högst ett par dagar och möglar väldigt lätt.

2. Bananer
Bananer ska alltid förvaras i rumstemperatur. Har du dem i kylskåpet blir skalet brunt och missfärgat och fruktköttet hårt.

3. Avokado
En omogen avokado ska du förvara i rumstemperatur. Förvarar du den i kylskåpet hindras frukten från att mogna och det gröna köttet får bruna fläckar. När avokadon är mogen ska du däremot förvara den i kylskåpet för att stoppa mognadsprocessen.

4. Mango
Mango ska aldrig förvaras i kylskåp! Den tappar smak och slutar mogna. Låt den ligga i rumstemperatur så kommer du att få en saftig och god mango inom några dagar. Vill du skynda på mognadsprocessen kan du linda in den i tidningspapper.

5. Äpplen
Äpplen ska ligga där det är svalt – i garage eller kylskåp. Äpplen utsöndrar etylen som påskyndar mognadsprocessen hos andra frukter och grönsaker och ska därför ligga för sig själva.

6. Melon
Hela meloner ska inte förvaras i kylskåp eftersom de mister sin smak när det är för kallt. Skuren melon ska du däremot förvara i kylskåp!

7. Jordgubbar
Osnoppade jordgubbar ska förvaras kallt i kylskåpet. De bör helst ätas samma dag och har du snoppat jordgubbarna ska de ätas direkt eller frysas in.

8. Kiwi
Många vet nog inte att kiwi ska förvaras i kylskåp i en påse. De förstörs snabbt i rumstemperatur.

9. Päron
Päron mognar väldigt snabbt i rumstemperatur och förvarar du dem i kylskåpet förlängs hållbarheten rejält. Ett tips är att förvara dem i kylskåpet och ta fram de du tänkt äta samma dag och låta de ligga framme för att mjukna och bli så där härligt saftiga.

Det med äpplen (att de får andra frukter att mogna snabbare) hade jag koll på, och har alltid avokado i kylen när jag vill de ska hålla längre. Samma med citron men mest för jag tycker om den kall. Bra info tycker jag! 🙂

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats